Diccionari Català-Valencià-Balear
Cerca inici
endarrere  endavantcerca
Introducció al Diccionari  Bibliografia  Explicació de les Abreviatures 
veure  allioli
DIEC2  DDLC  CTILC  Sinònims  CIT  TERMCAT

ALLIOLI o ALIOLI m.
|| 1. Emulsió d'oli amb alls, que es pren com a salsa, principalment per menjar amb caragols; cast. ajiaceite. Car tot l'all hi oli haueu fet triat, Proc. olives, 787. La base essencial de l'allioli són grans d'all ben picats i remenats amb oli que s'hi tira de poc en poc fins a formar una mescla espessa i homogènia, de color groc; però a moltes comarques hi afigen algun altre ingredient que acaba de fer més gustosa la salsa: hi ha qui hi posa taronja agra i un poc de sal (Llofriu); a altres bandes hi posen codony cuit (Ribera del Sió); a altres regions hi posen rovell d'ou (Tortosa, Maestrat, Cast., Val.); a qualque lloc hi posen tomàtiga torrada i sal (Ciutadella).
|| 2. Dinada de peix, que se celebra, amb assistència de molts de veïns, a quasi tots els pobles del Penedès, el dimecres de cendra.
    Loc.
—a) Negar l'alioli: posar-hi massa oli en preparar-lo; metafòricament, desbaratar un negoci o intent de qualcú (Empordà).—b) «Allioli, pa torrat, aiguardent i figues seques, fan ballar endimoniat» (Manresa).—c) «Sense un all, fan s'aioli»: ho diuen per significar que l'abstenció de qualcú no implica la impossibilitat de fer una cosa, perquè poden passar sense ell (Palma, Manacor).
    Fon.:
aʎiɔ́li (Andorra, La Seu d'U., Durro, Tremp, Ribera del Sió, Tortosa, Maestrat, Cast., Val., Alzira, Al.); aliɔ́li (Conflent, Capcir, Gir., St. Feliu de G., Llofriu, Lleida, Borges-Bl., Vendrell, Valls, Montblanc, Ciutadella); aјɔ́li (Torelló, Mall.); aʎióɾi (Alg.).
    Etim.:
compost per all i oli. La forma alioli resulta de la despalatalització de la ll de all per assimilació a la l de oli.