Diccionari Català-Valencià-Balear
Cerca inici
endarrere  endavantcerca
Introducció al Diccionari  Bibliografia  Explicació de les Abreviatures 
veure  pastís
DIEC2  DDLC  CTILC  Sinònims  CIT

PASTÍS m.
|| 1. Massa de pasta de farina cuita al forn i guarnida o farcida de carn, peix, crema o una altra matèria comestible; cast. pastel. En un pastís, | capolat trit, | d'hom cap de dit | hi fon trobat, Spill 1666. Pastís, panada: Hoc Artocreas, Carne fartilis panis; pistorius panis carne fartus, Lacavalleria Gazoph. Pastís en un ast de una gallina rostida, Robert Coch 34. No rebutja formatjadas ni pastissos, Aguiló Poes. 166.
|| 2. fig. Persona baixa i grassa; cast. embote, gordinflón. «Estar com un pastís»: estar molt gras i lluent (Cast.).
|| 3. Pastell de caràcters d'impremta; cast. pastel.
|| 4. Fangar (Grandó Voc. ross.); fang, terra molla. Quan pensa que per rònega, plombada afrau s'estimba, | los peus li amoixen ordi, pastís i flors del camp, Atlàntida vi.
|| 5. fig. Conveni i pacte secret, generalment amb mal fi; cast. pastel, entruchado.
    Fon.:
pəstís (or., bal.); pastís (occ., val.). El mot pastís és viu sobretot en el País Valencià i a les Balears; al Principat va essent substituït cada vegada més pel mot castellà pastel.
    Etim.:
del llatí pastīciu, ‘fet de pasta’.