Diccionari Català-Valencià-Balear
Cerca inici
endarrere  endavantcerca
Introducció al Diccionari  Bibliografia  Explicació de les Abreviatures 
veure  sobrassada
DIEC2  DDLC  CTILC  Sinònims  CIT  TERMCAT

SOBRASSADA f.
Farciment de carn de porc crua, capolada i pastada amb pebre vermell, pebre coent i sal, i embotida dins un tros de budell gruixut; és producte típic de les Balears i que s'ha estès al continent, sobretot al País Valencià; cast. sobrasada (mot pres del català). Entès havem que vós servits de maiordom al rey de Sicília..., per què us pregam e manam que'ns trametats d'aquexes viandes qui aquí se apperellen, és a saber: ventos de sócera, sobressaoes [sic, segurament errada per sobressades], verines, salsici, callo, andoles, doc. a. 1403 (Anuari IEC, v, 523). Sobrazades: Gsalezenwurst, Voc. cat.-al. 1502. Sobrassades: Lucanica ex longanone, Pou Thes. Puer. 136. Sobrasada, certa vianda per a menjar: Haec Lucanica, Lacavalleria Gazoph.
    Loc.

Qualque cosa és sobrassada (Mall.); Quesvuia és sobrassada (Men.): es diu amb cert humorisme recriminatori quan algú diu qualque cosa o quesvuia perquè no sap o no vol anomenar clarament un objecte.
    Refr.

—«Hi ha més setmanes que sobrassades»: dita equivalent a «Hi ha més dies que llonganisses» (V. llonganissa).
    Fon.:
soβɾəsáðə (Mall.); suβɾəsáðə (Sóller, Men., Eiv.); soβɾasá (val.); sofɾasá (Benassal).
    Intens.:
—a) Augm.: sobrassadassa, sobrassadarra.—b) Dim.: sobrassadeta, sobrassadetxa, sobrassadel·la, sobrassadeua, sobrassadiua, sobrassadona, sobrassadó, sobrassadoia.—c) Pejor.: sobrassadota, sobrassadot.
    Etim.:
de l'italià soprassata, nom d'un farciment de carn de porc. La procedència italiana del producte es veu en el text de l'any 1403 que hem citat en el cos d'aquest article (on el rei Martí demana sobrassada al majordom del rei de Sicília i anomena aqueix farciment entre les viandes que s'aparellaven en aquell país). S'havien donat altres explicacions de l'origen de sobrassada, relacionant-lo amb salpressada i fins considerant-lo castellà (suposant que venia del cast. sobreasada, cosa impossible perquè precisament la carn de la sobrassada no és asada sinó crua); en realitat l'origen és italià, i el castellà ha pres el mot del català, com és natural essent les Balears la terra que ha servit de porta d'entrada del producte dins la Península Ibèrica. (Vegeu Corominas DECast, i, 295-296).