Diccionari Català-Valencià-BalearB
Cerca inici
endarrere  endavantcerca
Introducció al Diccionari  Bibliografia  Explicació de les Abreviatures 
veure  brossat
DIEC2  DDLC  CTILC  BDLEX  Sinònims  CIT  TERMCAT

BROSSAT m.
Substància espessa que es forma bullint el sobrant de la llet de la qual s'ha extret el formatge, i que se separa amb una llossa de la part que resta líquida, anomenada serigot (Cerdanya, Pallars, Tremp, Pla d'Urgell, Solsona, Camp de Tarr., Priorat, Ribera d'Ebre, Mall., Men.); cast. requesón. «L'amo de So'n Pentinat | només munyia una oveia | i per cada dia feia | més de cent sous d'es brossat» (cançó pop. mall.). No may ne fareu d'aquella vos nates | Broçat ni quallada, Proc. Olives 1202. Evitar de dir... mató per brossat, Fenollar Regles 110. Brossat tendre: el que es fa no deixant bullir gaire la llet (Mall.). Brossat vell: el procedent de llet que han deixat bullir massa (Mall.).
    Fon.:
bɾusát (Cerdanya, Camp de Tarr., Sóller, Men.); bɾosát (occ., Mall. fora Sóller).
    Intens.:
brossadet, brossadot, brossadàs.
    Sinòn.:
mató, recuit.
    Etim.:
derivat de brossar, art. 1.