Diccionari Català-Valencià-BalearB
Cerca inici
endarrere  endavantcerca
Introducció al Diccionari  Bibliografia  Explicació de les Abreviatures 
veure  greala
DIEC2  DDLC  CTILC  BDLEX  Sinònims  CIT  TERMCAT

GREALA (i ses var. gresala, graala, griala). f.
|| 1. Plat gran i profund. Una graala de fust, doc. segle XIV (Catalana, ii, 142). Dues grasales de terra pintada de obra de mèlicha, doc. a. 1422 (Aguiló Dicc.). Una gresala de vidre, doc. a. 1490 (arx. Cúria Fumada de Vic). Trenta-dos plats y quatre greales, doc. a. 1602 (arx. de Montblanc).
|| 2. Gibrella de terrissa o de metall per a rentar-se cara i mans (pir-or., or., Morella); cast. palangana. L'alegre soroll de l'aygua escorrent-se de les mans y cayent des de la cara a la griala, Vilanova Obres, viii, 89. (En aquest significat tenim recollit el mot greala o gresala a Elna, Conflent, Ripoll, Plana de Vic, Ll., Urgell, Segarra, Camp de Tarr., Priorat, Ribera d'Ebre, Maestrat).
|| 3. Cassola gran, de terrissa o de metall, en què couen i serveixen el menjar (Puigcerdà, Garrotxa, Empordà, St. Llorenç de M.); cast. cazuela. Les faves que porten en una grasala, Scriptorium, setembre 1926. I fa bullir una mena de gresala | i la remena amb un llossí de boix, Sagarra Comte 138.
|| 4. Conca, generalment d'aram, que serveix per a rentar els plats (Olot, Rupit, Gombreny); cast. cuenco.
|| 5. Plat de fusta, de boca ovalada, amb dues anses, de 4 cm. de gruix i devers 60 per 35 cm. d'amplada de la boca, que serveix per a picar la ceba per a la matança del porc i també per a fer-hi la remenamenta de sang per a les botifarres (Organyà).
|| 6. Plat o casserola grossa de llauna dins el qual es fan les botifarres (Vall de Ribes).
    Fon.:
gɾeála (Andorra, Morella); gɾeálɛ (Ponts, Balaguer, Ll., Falset, Agramunt); gɾiálɛ (Puigcerdà, Tremp, Balaguer, Bellpuig, Borges Bl., Sta. Col. de Q.); gɾiálə (Bagà, St. Llorenç de M., Torelló, Camp de Tarr.); gɾəzálə (Conflent, Ripoll, Figueres, Mieres, Banyoles, Gombreny, Vic); gɾəzálɛ (Puigcerdà, Olot, Rupit); gəɾzálə (Olot); gɾəјálə (Elna); gɾéla (Tortosa).
    Etim.:
de greal, feminitzat amb valor augmentativa.