Diccionari Català-Valencià-BalearB
Cerca inici
endarrere  endavantcerca
Introducció al Diccionari  Bibliografia  Explicació de les Abreviatures 
veure  ratafia
DIEC2  DDLC  CTILC  Sinònims  CIT  TERMCAT

RATAFIA (i vulg. ratassia). f.
Licor alcohòlic assaborat amb fruites o herbes aromàtiques; cast. ratafía. Què és ratafia? Es una aiguardent adobada amb un troç de pell de llimona, quatre o cinc clavells, una nou moscada, una pell de nou verda partida a tallets i un bocí de canyella d'Holanda, a què alguns afegeixen un brot de menta i de maria-lluïsa... Tot això es posa uns quants dies a sol i serena, Verdaguer Rond. 62. La «beguda» clàssica de nostres pobles és la coca o aurelletes i la ratafia, Serra Calend. folkl. 152. Obsequiava aleshores als que hi anaven amb coques, vimblanc, ratacia o aiguardent, ibid. 255. El sacerdot eixugava les gotes de resolis i ratafia que tacaven les taules, Espriu Anys 45.
    Fon.:
rətəfíə, rətəsíə (or.); ratafíɛ, retafíɛ, retasíɛ (Ll.); ratafía (val.).
    Etim.:
d'origen americà, importat a través del francès (cf. Corominas DECast. iii, s. v. ratafía).